Juuan ja Kolin alueen puolueeton paikallislehti vuodesta 1969.
Uutiset
01.04.2021 06:00 Aija Poikonen

Pääsiäisen makuja Virkee-hankkeen ruokakurssilla

Minttu-hernesosekeitto

 

1 sipuli

 

2 rkl rypsiöljyä

 

4 pss (800 g) pakasteherneitä

 

6 dl kasvislientä

 

1 dl ruokakermaa

 

½-1 dl hienonnettua minttua

 

1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna kattilassa tilkka

öljyä. Lisää sipuli ja herneet.

 

2. Kaada päälle kuuma liemi, kuumenna kiehuvaksi ja keitä

5-10 minuuttia.

 

3. Lisää kerma ja minttu. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

Sekoita ja tarkista maku.

 

 

 

Pähkinäiset broilerileikkeet

 

1 pkt (400g) ohuita broilerinleikkeitä (ns. minuuttipihvejä,

rintafileitä)

 

Marinadi:

 

2 rkl sitruunamehua

 

4 rkl rypsiöljyä

 

1 tl suolaa

 

½  tl mustapippuria

 

1/2 -1 dl hienonnettua persiljaa

 

Panerointiin:

 

1 dl pähkinämurskaa

 

Paistamiseen:

 

2 rkl öljyä + 2 rkl margariinia

 

1. Sekoita marinadia varten sitruunamehu, öljy ja mausteet.

Asettele broilerileikkeet marinadiin ja anna maustua hetki.

 

2. Nosta leikkeet marinadista ja pyörittele ne pähkinämurskassa.

 

3. Kuumenna paistinpannussa rasva ja paista leikkeet

kullanruskeiksi molemmin puolin.

 

 

 

Keveä kevätsalaatti

 

1 ruukku rucolaa

 

1 ruukku herneenversoja

 

200 g pakasteherneitä

 

1 appelsiini

 

1 sweetie tai greippi

 

1 keltainen paprika

 

cashewpähkinöitä

 

Kastike: 0,5 dl oliiviöljyä

 

2 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa

 

1 rkl juoksevaa hunajaa

 

suolaa mustapippuri

 

1. Kiehauta ja jäähdytä herneet nopeasti.

 

2. Kuori sweetie ja appelsiini hedelmälihaa myötäillen.

Leikkaa yksi hedelmälohko kerrallaan irti kalvoja pitkin. Pilko paprika.

 

3. Levitä tarjoiluvadille rucola ja herneenversot,

paloitellut hedelmälohkot mehuineen, paprikat ja herneet.

 

4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään hyvin. Kaada kastike

salaatin päälle, jätä osa tarjolle pieneen kannuun.

 

5. Paahda cashewpähkinät ja laita salaatin päälle.

 

 

 

Pääsiäisunelma

 

2 dl kuohukermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

 

2 dl maustamatonta jogurttia

 

noin ½ dl sokeria

 

1 tl vaniljasokeria

 

2 mangoa

 

2 passiohedelmää

 

1. Vaahdota kerma, yhdistä kermaan jogurtti ja sokerit.

 

2. Annostele kulhoihin tai laseihin kerroksittain

jogurtti-kermaseosta ja mangolohkoilla. Koristele passiohedelmän siemenillä. 

 

Pohjois-Karjalan marttojen Virkee-hanke aloitti kevään kolmen kokkauskerran sarjan, jonka ensimmäisenä aiheena oli pääsiäismenyy. Ruoat valmistuivat ripeästi, kun kuusi kurssilaista pääsi kauhan varteen. Lopputuloksesta ei löytynyt moitteen sijaa.