Juuan ja Kolin alueen puolueeton paikallislehti vuodesta 1969.
Uutiset
04.05.2022 10:08

Osaava työvoima ja työperäinen maahanmuutto painopisteeksi

Lieksassa ja Juuassa toimivan Kohti työtä ja koulutusta -hankkeen painopiste muuttuu ja hankkeelle haetaan jatkoaikaa vuoden 2023 loppuun saakka, Lieksan kaupunginhallitus on päättänyt. Lisäksi kaupunginhallitus esittää Juuan kunnalle, että Juuka vahvistaa osallistumisen hankkeen haettavalle jatkoajalle 1.7.-31.12.2023 sekä vahvistaa samoin hankkeen painopisteen muutokset.

Hankkeen toimintaympäristössä on tapahtunut muutoksia muun muassa koronatilanteesta johtuen. Muutokset ovat vaikuttaneet merkittävästi myös hankkeen verkostomaisen rakenteen kehittämiseen ja hankkeen sisällöllisiin tarpeisiin.

Nykyisin kuntien hoitama kuntouttava työtoiminta siirtyy vuoden 2023 alussa uusille hyvinvointialueille. TE2024-uudistuksessa puolestaan työ- ja elinvoimapalvelut siirtyvät valtiolta kunnille.

Lieksan ja Juuan kuntien arvio on, että tulevat muutokset huomioiden kuntien työllisyyden hoidon rooli siirtyy erityisesti osaavan työvoiman saatavuuteen ja yritysrajapintaan. Lieksassa Vauhdittamossa toiminta on painottunut kuntouttavaan työtoimintaan, ja sen ympärille rakennettuihin ohjelmakokonaisuuksiin.

Lieksan kaupunki näkee, että on hankkeen resurssien väärinkäyttöä, jos nykyisen mukaista hanketta jatketaan hankekauden loppuun saakka.

– Hankkeen painopisteen muutos on syytä tehdä, jotta uudella hankkeen rahoituksen kohdentamisella saadaan mahdollisimman paljon vaikutusta hankkeen loppuaikaan, Lieksan kaupungin elinvoimajohtaja Susanna Saastamoinen sanoo.

Kohti työtä ja koulutusta -hankkeen lääkäripalvelut toimivat hyvin, ja niitä on tarkoitus jatkaa.

Muilta osin ostopalvelut on tarkoitus kohdentaa osaavan työvoiman ja työperäisen maahanmuuton edistämiseen, rekrytointimarkkinointiin sekä monikampus-toimintamallin edistämiseen, Saastamoinen tarkentaa muutettavan hankekokonaisuuden sisältöjä.

– Olemme käyneet Juuan kunnan kanssa samoin kuin Lieksan kaupunkikonsernin sisällä keskustelua hankkeen sisällöistä, ja kaikki pidämme esitettyjä muutoksia perusteluina, elinvoimajohtaja kertoo.

Uudenlaisella sisällöllä pystytään kuntien mielestä valmistautumaan tuleviin, valtakunnallisiin muutoksiin etupainotteisesti, ja luomaan kuntien alueelle mallit valmiiksi esimerkiksi osaavan työvoiman saatavuuteen liittyen.

Alun perin hanke oli suunniteltu ajalle 1.6.2019 - 31.5.2022. Hankkeelle on myönnetty jatkoaika ja lisärahoitus 30.6.2023 asti.

Lieksan kaupunki toimii työllisyyshankkeen hallinnoijana. Kuntien omarahoitus hankkeessa on 20 prosenttia, josta Lieksan kaupungin osuus 88 prosenttia ja Juuan kunnan osuus 12 prosenttia. Hankkeen päärahoittajana on Etelä-Savon ELY-keskus.