Juuan ja Kolin alueen puolueeton paikallislehti vuodesta 1969.
Uutiset
21.12.2022 12:33 Pasi Karjalainen

Lieksa täyttää 50 vuotta – Koko kansan juhla uudenvuodenaattona

Lieksan kaupungin perustamisesta tulee vuodenvaihteessa kuluneeksi 50 vuotta. Merkkivuoden vietto alkaa Koko kansan juhlilla hyvinvointikeskus Liehussa uudenvuodenaattona 31.12., ja jatkuu erilaisina tapahtumina läpi vuoden.

Kansalaisopiston rehtori Asko Saarelainen kertoo, että juhlavuoden avaus uudenvuodenaattona alkaa iltapäivän perhetapahtumalla.

Kaupungin tervehdyksen tapahtumaan tuo kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen, ja Teatteri Traktorin Karhuorkesteri esiintyy.

Lapsille tapahtumassa on ohjattua toimintaa kuten muun muassa kasvomaalausta, uuden vuoden perhepotretti, pomppulinna sekä muita tehtäväpisteitä. Perhetapahtuma on kengätön tilaisuus.

Päivä jatkuu iltakuudelta ilotulituksella Urheilupuistossa ennen edelleen Liehussa järjestettävää iltajuhlaa.

Tervetulotoivotuksen esittää kaupunginjohtajao Määttänen ja juhlapuheen pitää kaupunginhallituksen jäsen Reijo Kortelainen.

Lisäksi juhlassa esiintyy Masa Mainds-yhtye, ja sen yhteydessä julkistetaan sellisti Jussi Makkosen & pianisti Nazig Azezianin musiikkivideo Sibeliuksen kappaleesta.

Molemmissa tapahtumissa tarjolla on kakkukahvit 50-vuotiaalle Lieksalle. Juhlapäivä päättyy perinteiseen uudenvuodenyön ilotulitukseen Urheilupuistossa. Tapahtumien pääjärjestäjinä ovat Lieksan Kaupunkikeskusyhdistys ry ja Lieksan kaupunki.

Luentoja, näyttelyitä ja teatteriesityksiä

Asko Saarelainen jatkaa, että vuoden 2023 talousarviossa yhdistyksille on varattu ylimääräinen 30 000 euron avustusmääräraha juhlavuoden tapahtumien järjestämiseen.

Juhlavuosi näkyy myös kaupungin kaikissa yksiköissä.

Kansalaisopiston ohjelmassa on helmikuussa kaksi yleisluentoa. Keskiviikkona 8.2 VTT, sotilasstrategian dosentti Mika Kerttunen luennoi aiheella Vuosi Ukrainan sotaa; miten sota loppuu.

Keskiviikkona 15.2. tutkija Jani Karhun luennon aiheena on  Taistelu Kolista - toteutumatta jääneitä matkailusuunnitelmia ja kylätarinoita. Samassa tilaisuudessa Asko Saarelainen ja Erkki Turunen esittelevät juuri ilmestynyttä Kolin kylähistorian Tarinoita Kolilta syntyä ja sisältöä.

Lieksan kulttuurikeskuksessa on tammi-helmikuussa esillä Jukka Mäkelän, Tapani Mikkosen, Kuutti Lavosen, Tiina Kivisen ja Reijo Turusen teoksia.

Maalis-huhtikuussa vuorossa on valokuvaaja Kimmo Kirves, jonka näyttely on nimeltään. Itä on itä ja matkakuvia maailman eri kolkista.

Lieksan Teatteri esittää 12.1. ja 15.1. sekä muulloinkin tammikuussa Ville Virkkusen käsikirjoittaman ja Mikko Alatalon musiikkiin pohjautuvan näytelmän Ihmisen Ikävä toisen luo.

Joensuun kaupunginteatteri tekee vierailun Lieksaan lauantaina 4.2., jolloin nähdään Minna Rytisalon romaanin pohjalta kirjoitettu näytelmä Lempi.

Kesällä juhlavuosi näkyy niin mökkiläistapahtumassa kuin Vaskiviikollakin ilmaisena avajaiskonserttina.