Juuan ja Kolin alueen puolueeton paikallislehti vuodesta 1969.
Uutiset
21.12.2022 13:53 Kaija Mattila

Lasketteleva perhe yrittäjiksi – Kolilla.com tarjoaa esteetöntä mökkeilyä

Kolin uusilla mökkiyrittäjillä Luukkasilla on takanaan kahdenkymmenvuoden kokemusasiantuntijuus Kolilla mökkeilystä. Nyt rakkaasta harrastuksesta on tulossa työ, aluksi ainakin sivuelinkeino.

– Kaikki alkoi yhdestä hiihtolomasta, hurahdettiin kerralla, kun meihin iski Koli-hulluus, naurahtaa Jenni Luukkanen.

– Olemme kotoisin Savonlinnasta. Kun tulimme tänne ensimmäisen kerran hiihtolomalle, niin se oli menoa. Kaikki vapaa-aika on sen jälkeen oltu talvikaudella täällä. Harrastamme laskettelua, hiihtoa ja patikointia. Täällä on mahtavat maisemat, upeat reitit ja rauhallista, hehkuttaa Jenni silmät loistaen.

Perheeseen kuulu lumilautaileva isä Miika, laskettelusuksilla lasketteleva äiti Jenni. Hän on ammatiltaan suuhygienisti ja parhaillaan vanhempainlomalla. Vanhin lapsista Linnea on 12-vuotias innokas lumilautailija ja 8-vuotias Luukas menee rinteessä temppusuksilla.

Nuorimmainen Lilja on puolitoistavuotias ja kun alettiin puhua laskettelusta, tyttö alkoi hymyillä, polvet menivät koukkuun ja pylly keinuu puolelta toiselle, kuin laskettelijalla.

– Kaikki lapsemme ovat olleet rinteessä mukana vauvaikäisestä alkaen ja kasvaneet lasketteluun, kertoo Jenni.

– Aamulla aamupalan jälkeen lähdetään heti rinteeseen. Päivällä käydään välillä mökillä, syödään ja levätään, ja usein lähdetään uudestaan iltarinteeseen.

– Talvilomat ja muulloin joka toinen viikonloppu on tultu Kolille koko rinnekauden ajan. Ensin olimme vuokramökeissä, sitten rakennettiin oma mökki. Kesäkaudella veneilemme Saimaalla ja silloin sukulaiset käyttävät mökkiämme, kertoo Miika.

– Kaksitoista vuotta sitten opiskelin Kuopiossa viikot, ajoin perjantaisin kotiin Savonlinnaan ja sieltä tulimme viikonlopuksi Kolille, eikä yhtään väsyttänyt. Työharjoittelut tein Juuassa Kolilta käsin. Koli on voimaa antava paikka, toteaa Jenni.

Esteettömyydellä erotutaan

– Kun nämä meidän mökkinaapurimme Pielistuvat tulivat myyntiin, ajatus ostamisesta alkoi oikeastaan vitsistä. Sitten alettiin miettiä ihan tosissaan, että kun olemme täällä niin paljon, niin voisimme itse remontoida ja huoltaa mökit. Miika on ammatiltaan LVI-asentaja ja kätevä käsistään, ainoastaan sähkö- ja laatoitustyöt teetettiin vierailla.

– Meillä on kokemusta mökkeilystä ja luonnossa liikkumisesta kaiken ikäisten kanssa, vauva rinkassa ja mummo mukana rollaattorin kanssa. Haluamme tarjota mökkeilymahdollisuutta kaiken kuntoisille, esteettömyys tuli kuin luonnostaan.

Paritalon toisen asunnon alakerta on remontoitu esteettömäksi.

 –Sisään pääsee pyörätuolilla luiskaa myöten. Alakerran makuuhuoneista toinen remontoitiin niin, että siellä mahtuu liikkumaan pyörätuolilla. Pesutilat ja wc yhdistettiin yhdeksi isommaksi tilaksi ja oviaukot levennettiin, näin tila saatiin esteettömäksi, lisäksi laitettiin kahvoja, joista voi ottaa tukea, esittelee Miika tehtyjä muutostöitä.

Sisätiloissa ei ole kynnyksiä. Ulko-oven edessä terassi on tilava. Piha-alueella on runsaasti tilaa liikkua. Läheltä alkaa valaistu ja asfaltoitu jalankulkuväylä, jota myöten on helppo ja turvallista kulkea Kolin kylälle kävellen, lastenrattaiden kanssa, pyörätuolilla tai pyöräillen.

- Yrityksen nimi Kolilla.com lähti ohjeesta, että yrityksen nimestä pitäisi näkyä missä ollaan. No, me olemme Kolilla ja Kolilla.com nettiosoitekin oli vapaana. Olemme uusia yrittäjiä, haluamme verkostoitua toisten alueen toimijoiden kanssa. Aloitamme maltilla, mutta mielessä on, että ehkä tulevaisuudessa laajennamme, kertoo Jenni Luukkanen.