Juuan ja Kolin alueen puolueeton paikallislehti vuodesta 1969.
Uutiset
23.12.2022 12:26 Pia Juntunen

Kolin ladut vievät komeisiin maisemiin

Kolin ladut vievät hiihtäjän kuluvana talvena jylhille vaaroille ja Pielisen avariin järvimaisemiin. Latuverkosto kattaa 25 kilometrin mittaisen valaistuin ladun, joka kulkee Loma-Kolilta Juuan Kopravaaraan, kansallispuistossa Ylä-Kolilla sijaitsevan kolmen kilometrin ladun sekä maaliskuun puolella avattavan jääladun, jota pitkin voi sivakoida Pielisen yli Vuonislahden kylään.

– Täällä on tosi paljon korkeuseroja ja ladut ovat maisemallisesti hienoja. Jäälatukin on tosi upea, etenkin kun sattuu aurinkoinen keli, tuumi latuverkostoa ylläpitävän Kolin Matkailu oy:n reittityöryhmän puheenjohtaja Katariina Rantalaiho.

Ensimmäiset ladut auki

Innokkaimmat hiihtäjät ovat päässeet jo verestämään taitojaan Loma-Kolin päässä Käränkälammen ympyräreitillä. Muilta osin valaistu latu sekä kansallispuiston latu avataan niin pian kuin lumitilanne sen sallii, kenties jo jouluksi.

Kolin Matkailun vt. toimitusjohtaja Marja Lahti kertoo Käränkälammen kierron olevan Kolin päälatu, jota pidetään jatkuvasti avoinna. Muita latuja ajetaan viikonloppu- ja sesonkipainotteisesti. Kolin Matkailu on paraikaa päivittämässä palvelua, josta latujen hoitotilannetta voi seurata reaaliajassa.

– Ennen kuin saadaan seuranta käyttöön, ajantasaisen tiedon latutilanteesta saa nopeimmin Koli.fi-Facebook-sivulta, Lahti ohjeistaa.

Kolin Matkailu ottaa tänä talvena käyttöön latupassin eli vapaaehtoisen latumaksun, jonka kautta esimerkiksi matkailijat voivat tukea latuverkoston ylläpitoa. Latujen hoitoa voi tukea niin ikään hankkimalla latukartan, jonka uudistettu versio saadaan käyttöön vuoden 2023 alussa.

Reittivinkkejä hiihtäjille

Kolin ladut jyrkkine nousuineen ja laskuineen ovat paikon melko haastavia. Marja Lahti ja Katariina Rantalaiho suosittelevat aloittelevia hiihtäjiä ja lapsiperheitä suuntaamaan valaistulle ladulle Kolin kylältä Loma-Kolia kohti.

– Sillä pätkällä on tasaisempaa, ja ladulle pääsee helposti kirkon parkkipaikalta lähtevältä pistolta. Kolmen kilometrin lenkki kansallispuistossa on myös tasaisempi. Siellä on yksi hurja lasku, mutta sen voi vaikka kävellä alas, Marja Lahti kertoo.

Maisemahiihdon ja Ahmanhiihdon aikaan helmi-maaliskuussa käytettävissä on lukuisia latuja, joita ei ylläpidetä muuna aikana. Lahti ja Rantalaiho ovat itse ihastuneet erityisesti Ursanvaaran kiertävään latuun.

– Se on todellista Kolin erämaata, aivan kuin Lapissa hiihtelisi, Lahti hymyilee.