Juuan ja Kolin alueen puolueeton paikallislehti vuodesta 1969.
Uutiset
23.12.2022 13:18 Kaija Mattila

Koiravaljakoista ammatti

Televisiosta tuttu seikkailija Juha Romppanen teki unelmista totta

Koiravaljakkoajeluja ja eräretkeilyä Kolin kupeessa järjestävä Juha Romppanen on tehnyt unelmistaan totta ja ajaa koirilla ammatikseen. Hän ajaa kilpaa, mutta myös järjestää koiravaljakkoajeluja, luontoseikkailuja ja toimii eräoppaana.

Juha on myös somepersoona, hänellä on seuraajia yli 4,5 tuhatta Facebookissa ja Instagramissa yli 2 tuhatta. Hänellä on blogi ja runsaasti internet näkyvyyttä.

– Koiravaljakolla ajaessa metsässä vallitsee täydellinen luonnon rauha, kuuluu vain hiljainen hangen suhina reen jalasten alta. Metsäneläimet eivät lähde pakoon koiravaljakkoa, niin kuin ihmistä. Hiljattain kohtasin rekiajelulla ollessani hirven, joka oli aivan paikallaan, kuvailee Romppanen.

Valkohampaasta se alkoi

– Valkohammas -kirja ja kirjaan perustuva elokuva kertoo vetokoirista ja villistä koirasudesta. Se lumosi ja teki lähtemättömän vaikutuksen minuun 6-vuotiaana. Siitä alkoi innostus ja kiinnostus vetokoiriin.

- Yritin heti saada oman koiran vetämään potkukelkkaa, se ei oikein onnistunut. Vanhempani veivät minut Nurmekseen Bomballe katsomaan Pielisen jäällä pidettyjä koiravaljakkokisoja, se oli unohtumaton kokemus. Olin silloin noin 10-vuotias ja siitä asti olen mennyt unelmaani kohti.

– Noin viisitoista vuotta sitten hankin hiihtokoiran, siitä se sitten lähti homma käsistä. Parhaimmillaan koiria on ollut 23–25 nyt koiria on 15. Olen ajanut paljon myös Lapissa.

– Olin mukana Peltsin toinen luonto tv-ohjelmassa ensimmäisellä tuotantokaudella. Ajoimme koiravaljakolla itärajaa pitkin 250 kilometriä.

Suomen täyttäessä 100 vuotta vuonna 2017 Juha Romppanen haastoi itsensä ja ajoi koiravaljakolla koko itärajan eli yli 1000 kilometriä. Matka kesti kolmisen viikkoa ja huoltojoukot olivat mukana.

Koti ja yritys kansallispuiston kupeessa

Sain kutsun Juha Romppasen ja Anna Bäcklundin kotiin. Ajelen 6-tietä Juuasta kohti Joensuuta. Jeron risteyksen jälkeen käännyn vasemmalle. Ajelen metsätietä, loivia ja mäkiä ja mutkia niin pitkälle kuin aurattua tietä riittää. Tien päässä on koiratarha, nousen autosta, ihmeekseni koirat eivät ala haukkua.

Harjanteella männikkökankaalla sijaitsee uusi moderni omakotitalo. Menen sisälle, tuli palaa takassa ja suurista ikkunoista avautuu läpi hongikkokankaan upea järvimaisema, Suurelle Harijärvelle. Istumme honkapuusta tehdyn pitkä pöydän ääreen ja juomme kahvia.

Juha kertoi, että olemme aivan Kolin kansallispuiston tuntumassa.

– Asuimme ennen Kontiolahden Varparannalla. Rakensimme tänne luonnon rauhaan talon ja olemme asuneet täällä nyt puolitoista vuotta.

Finland Travel Company järjestää koiravaljakkosafareita, sekä luontoseikkailuja Kolin ja koko Pohjois-Karjalan alueella.

– Järjestämme räätälöityjä valjakkoajeluja, pilkkimistä, tulilla oloa ja ruokailuja näissä maisemissa. Täällä on upeat turvalliset maastot ja hyvät reitit valjakkoajeluille. Täältä on lyhyt matka Kolille, tarvittaessa voimme hakea matkailijat tänne.

– Teemme myös hyväntekeväisyyttä. Parhaillaankin netin kautta on arvonnassa koiravaljakkoajeluja. Haluamme mahdollistaa elämyksen koirien kanssa sellaisille, joilla siihen ei olisi muuten mahdollisuutta.

Juhan puoliso Anna kertoo olevansa kotoisin Hämeenlinnasta.

– Minulla on ollut koira 14-vuotiaasta. Juhan myötä olen tutustunut rekikoiriin.

- Rakastan asumista täällä. Unelmani oli asua mäntymetsässä järven rannalla. Olemme somen yhteen saattamia, Juhalla oli Instagramissa päivitys, jossa oli ihana kuva koiranpennusta. Tykkäsin kuvasta ja laiton sydänsilmät emojin. Siitä se keskustelu lähti liikkeelle, paljastaa Anna.

- Olen asunut Pohjois-Karjalassa 3,5 vuotta Juhan houkuttelemana. Muutto merkitsi yritystoiminnan lopettamista Pirkanmaalla. Olen liikenneopettaja, samoin on nyt Juhakin ja meillä on autokoulu Kontiolahdessa, kertoo Anna Bäcklund.

Pariskunta tekee työtä yhdessä, sillä Anna opiskelee parhaillaan eräoppaaksi.