Juuan ja Kolin alueen puolueeton paikallislehti vuodesta 1969.
Uutiset
19.10.2022 10:33

Syyhyä liikkeellä Pohjois-Karjalassa

Syyhyä on liikkeellä Pohjois-Karjalassa, tiedottaa Siun sote. Syyhy on voimakkaasti kutiava ihottuma, jonka aiheuttaa noin 0,5 millimetrin pituinen syyhypunkki.

Syyhyn tarttumiseen vaaditaan toistuva tai läheinen ihokosketus, eikä syyhyn tarttuminen ole kiinni hygieniatasosta tai peseytymisestä. Syyhy ei yleensä tartu pelkästään kättelemällä. Syyhypunkki voi elää jopa seitsemän vuorokauden ajan ihon ulkopuolella, joten tartunnan voi saada myös samoista vuodevaatteista tai vaatteista.

Syyhyn oireena on ihon kutina. Oireet alkavat yleensä noin 3–6 viikon kuluttua tartunnasta, syyhyn aiemmin sairastaneilla mahdollisesti jo muutaman päivän kuluessa. Iholla voi esiintyä ympäri kehoa syyhypunkin käytäviä, näppylöitä, vesirakkuloita ja raapimisjälkiä yleisimmin sormien välissä, ranteissa, vatsan alaosassa, pakaraseudussa, ulkoisissa sukuelimissä ja etenkin lapsilla usein myös jalkapohjissa.

Siun sote ohjeistaa ottamaan yhteyttä omalle terveysasemalle syyhyyn viittaavien oireiden ilmetessä, kertomaan oireista ja missä tarttuminen on ollut mahdollista. Syyhylle altistuneen on tärkeää noudattaa annettuja hoito-ohjeita.

Syyhyn voi ehkäistä vain lähikontaktin välttämisellä ja huolehtimalla omien vaatteiden säilyttämisestä erillään muista.