Juuan ja Kolin alueen puolueeton paikallislehti vuodesta 1969.
Uutiset
09.05.2023 12:57 Vaarojen Sanomat

Maastopalokausi alkanut

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos varoittaa, että nyt on se aika keväästä, kun maastopalokausi alkaa. Ruohikkopalon vaara on kuivuudesta johtuen ilmeinen ja koko maakunnassa astui voimaan ruohikkopalovaroitus tiistaista alkaen. Varoitus oli voimassa tiistain, ja keskiviikosta perjantaihin varoituksen todennäköisyys on 30 prosenttia.

Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan etenkin tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti. Nyt onkin syytä muistaa puutarha- ja pihatöitä tehdessä, että varoitus todellakin tarkoittaa sitä, että nuotiota tai muuta avotulta ei saa tehdä, eikä risuja tai muuta puutarhajätettä tällöin saa polttaa.

Tilastollisesti tarkasteltuna tämä kevät on ollut hieman lumisempi ja kosteampi ja täten maastopalojen alkamisajankohta on tavanomaista muutaman viikon jäljessä. Ruohikkopalotehtävät työllistävät yleensä pelastuslaitosta huhtikuun puolestavälistä alkaen. Keväiset maastopalot ovat pääsääntöisesti ihmisten aiheuttamia ja lähtevät juuri huonosti valvotuista tai valvomattomista risujenpoltoista.

Pelastuslaitos muistuttaakin varautumaan risujenpolttoihin riittävällä alkusammutusvälineistöllä, valvomaan polton loppuun asti sekä tarkastamaan voimassa olevat varoitukset ja tuuliolosuhteen ennen polttoa.