Juuan ja Kolin alueen puolueeton paikallislehti vuodesta 1969.
Uutiset
29.08.2023 14:22 Vaarojen Sanomat

Loputkin Kivikeskuksesta eurolla Juuan kunnalle

Juuan kunnanhallitus on hyväksynyt Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian tarjouksen Kivikeskuksen vähemmistöosuuden ostamisesta. Riveria tarjosi omistamaansa 27 prosentin osuutta Kivikeskuksesta kunnalle yhden euron kauppahinnalla.

 

Päätöksen perustelujen mukaan vähemmistöosuuden ostamiselle on sekä kunnan että kuntayhtymän osalta painavat perusteet. Vaikka Juuan kuntaan kohdistuvat taloudelliset vastuut ylläpitojen ja muiden sellaisten kulujen osalta nousevat vähemmistöomistajan poistumisen myötä, ei nykyinen tila ole tarkoituksenmukainen kummankaan omistajan kannalta.

Rakennus tuli osittain koulutuskuntayhtymän haltuun silloisten koulutuksellisten intressien myötä. Riveria on maksanut omistusosuutensa verran käyttökustannuksia, jotka viime vuodelta olivat noin 25 000 euroa. Energiahinnan tultua alas 2023, käyttökustannukset ovat pienentyneet. Suurin osa kustannuksista muodostuu rakennuksen lämmittämisestä sähköllä.

Kunta ei pääomistajana ole voinut rajoituksetta toimia loukkaamatta vähemmistöomistajan asemaa. Juuan kunta on taas osaomistajana koulutuskuntayhtymässä, ja tältäkin kannalta on katsottu, ettei koulutuskuntayhtymä omista sellaista omaisuutta, joka ei sen toiminnan kannalta ole välttämätöntä.

Rakennus tarvitsee tehdyn selvityksen mukaan säännöllistä kunnossapitoa, vaikkakaan ei välttämättömiä suuria investointeja. Rakennuksen yleiskunto on hyvä. Kunnalla on intressi nykyisten vuokravastuidensa nojalla pitää rakennuksesta ja sen ympäristöstä huolta.

Hyväksymällä kauppa kunta voi vapaasti valita, miten se kehittää Kivikeskusta valtuuston antamien linjausten mukaisesti. Samalla haastava hallinnanjakosopimus purkautuu ja kunta voi tarjota esimerkiksi yrityksille vapaana olevia tiloja.