Juuan ja Kolin alueen puolueeton paikallislehti vuodesta 1969.
Uutiset
14.02.2023 15:48 Vaarojen Sanomat

Kolin jäätie avautui maanantaina

Kolin ja Vuonislahden välillä kulkeva jäätie avattiin liikenteelle maanantaina kello 16. Vielä lauantaina jäällä oli 19 porauskohtaa, joissa tarvittava sentti puuttui vaadittavasta 40 sentin teräsjään paksuudesta.

Jäätien hoitaja Calle Heinonen kertoi, että jäädyttämistä tehtiin lauantai iltapäivästä puolille öin.

– Silloin keliolosuhteet olivat hyvät ja saatiin puuttuvat sentit. Viimeisiä porauksia tehtiin vielä maanantaina puoleen päivään asti, ja kaikki oli ok, kertoo Heinonen.

Jään laatua Heinonen pitää erittäin hyvänä, mutta lämpimän ja kylmän sään jatkuvat vaihtelut voivat aiheuttaa railoja.

– Railoja seurataan. Ollaan ihan säiden armoilla, mutta tällä hetkellä näyttää oikein hyvältä.

Muistilappu autoileville

Jäätiellä liikkujan pitää huomioida seuraavaa: Ajoneuvon suurin sallittu massa on kolme tonnia ja suurin sallittu ajonopeus on 50 km/h. Ajoneuvon vähimmäisetäisyys edellä ajavaan on oltava vähintään 50 metriä. Ohittaminen ja pysähtyminen on kielletty. Jos ajoneuvo pysähtyy jäätielle konerikon tai muun syyn takia, ei avustavaa ajoneuvoa pidä pysäyttää avustettavan ajoneuvon läheisyyteen.

Avaamisen jälkeen ennen lopullista sulkemista tie voidaan joutua sulkemaan väliaikaisesti esimerkiksi vaarallisten railojen tai jäälle nousseen veden takia tai siksi, että poikkeuksellinen lumimyrsky tukkii tien.

Tien aukiolosta tiedotetaan teiden varrella kahdella taululla seuraavasti: Lieksan Tiensuussa, Kelvän-Tiensuun maantien nro 5071 (Tiensuuntie) varrella, lähellä kantatietä nro 73, kantatieltä päin katsottaessa oikealla.

Juuan Ahmovaarassa, Outokummun-Kolin maantien nro 504 (Kolintie) varrella, lähellä valtatietä nro 6 ja Kolinportin liikekeskusta, valtatieltä päin katsottaessa oikealla.

Tietoja tien liikennöitävyyden tilanteesta voi tarvittaessa tiedustella ympäri vuorokauden Tienkäyttäjän linjalta, p. 0200 2100.