Juuan ja Kolin alueen puolueeton paikallislehti vuodesta 1969.
Uutiset
06.06.2023 15:12 Vaarojen Sanomat

Juukaan yksi poikkeuslupa karhun metsästämiseen

Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 42 karhun metsästämiseen. Juuan lupa-alueelle poikkeuslupia myönnettiin yksi.

Lupa-alueittain muut poikkeusluvat jakautu

vat Pohjois-Karjalassa siten, että Lieksassa voidaan metsästää 11 karhua, Keski-Karjalan lupa-alueella yhdeksän, Ilomantsissa seitsemän, Joensuu-Eno lupa-alueella kuusi, Tuupovaarassa kolme, Polvijärvellä kolme ja Nurmeksessa kaksi.

Liperi-Outokumpu lupa-alueelle ei lupia tänä vuonna myönnetty, koska alueella ei todettu viime vuonna yhtään karhupentuetta.

Lupamäärä on mitoitettu siten, että se ei millään lupa-alueella ylitä 13 prosenttia arvioidusta karhukannasta. Verotussuunnitelman perustana käytetään alueellista Luonnonvarakeskuksen määrittämää pentueiden määrää.

Pohjois-Karjalan karhukanta on Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan pienentynyt edellisvuodesta. Karhukannaksi on arvioitu 310–350 aikuista karhua. Pentutuotoksi kuluvalle vuodelle on arvioitu 80 pentua.

Koko Suomeen myönnettiin 106 poikkeuslupaa. Lisäksi poronhoitoalueella saa metsästää 50 karhua. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan saaliiksi saatavien karhujen enimmäismäärä saa olla alkavana metsästysvuonna koko maassa 180 yksilöä.

Karhun metsästyskausi alkaa 20.8. ja päättyy lokakuun lopussa.