Tänään on tiistai 09.03.2021

Uutiset

Savottarakennuksille uudet pärekatot Pielisen museolla

Pielisen museon ”Savotarannassa” kunnostettiin kesällä 2020 savotan tallin ja Pusurinjoen kämpän pärekatot. Pusurinjoen kämppä on rakennettu 1930-luvun alussa vuoden 1928 kämppälain vaatimusten mukaisesti. Savotan talli on siirretty museoalueelle Talviaisjoelta.

Lieksan kaupungin omistaman Pielisen museon metsätyöosasto ”Savotaranta” on valtakunnallisesti merkittävä metsätyöperinteen tallentamis- ja tutustumiskohde Lieksassa. ”Savotarantaan” on koottu monipuolinen kokoelma savotta- ja uittotöihin liittyviä rakennuksia, rakenteita ja esineistöä Lieksan ja Pielisen Karjalan alueelta.

Savottarakennusten pärekattojen kunnostaminen takaa kunnostettujen rakennusten säilymisen metsätyöperinnettä esittelevän ”Savotarannan” merkittävinä osina. Myös rakennuksissa olevien museoesineiden säilyminen on turvattu, kun katot ovat kunnossa. Kunnostamistyö toteutettiin yhteistyössä Lieksan Kiinteistöt Oy:n kanssa. Hankkeen työnohjaajana toimi kiinteistöpäällikkö Jari Muikku.

”Savotarannassa” on rakennuksia ja rakennelmia aina kämppälakia edeltävältä ajalta 1950-luvulle saakka. Alueella on muun muassa savottakämpät 1930-, 1940- ja 1950-luvuilta sekä näyttelykämppä, jossa esitellään metsä- ja uittotyöhön liittyvää esineistöä ja valokuvia. Suurten metsätyövälineiden esittelyä varten on rakennettu kaksi näyttelyhallia. ”Savotarannan” avajaiset olivat 16.8.1970.

Hanketta on rahoittanut Metsämiesten Säätiö. 

 

Verkkolehteä voivat lukea vain kirjautuneet käyttäjät. Kirjaudu palveluun