Tänään on tiistai 09.03.2021

Uutiset

Kolin kirjastopalvelut jatkuvat toistaiseksi ennallaan

Kolin alueen kirjastopalvelut sekä kirjastoauton että siirtokokoelman toiminnan pohjalta jatkuvat 31.7.2022 saakka, Lieksan hyvinvointilautakunta päätti tiistain kokouksessaan. Määräaika ei tarkoita sitä, että kirjastopalvelut lopetetaan määräajan jälkeen. Määräaika mahdollistaa palveluiden käytön seurannan ja mahdollisen tarkennuksen palveluiden järjestämistapaan määräajan päätyttyä.  

Lautakunta ohjeistikin kaupungin kirjastotoimea kehittämään kirjastoauton toimintaa mahdollisuuksien mukaan monipuolisten kirjastoautopalveluiden suuntaan muun muassa kotipalvelua tehostamalla. Edelleen kirjastotoimea ohjeistettiin kehittämään Kolin siirtokokoelman toimintaa yhdessä asiakkaiden kanssa tavoitteena lainaus- ja kävijämäärien kasvattaminen. Sekä siirtokokoelman että kirjastoauton lainaus- ja kävijämäärät tilastoidaan siten, että aikuis- ja koululaiskäyttö erotetaan toisistaan.

Kolin koululla järjestettiin tiistaina 25.8. kirjastopalveluihin liittyvä keskustelu- ja kuulemistilaisuus. Tärkeä aihe oli houkutellut paikalle noin 50 henkilöä, ja alueen kirjastopalveluiden tulevaisuudesta käytiin vilkas ja monipuolinen keskustelu.

Paikalla olleet kolilaiset olivat yksituumaisesti nykyisen toimintamallin kannalla. Puheenvuoroissa korostettiin, että alueella tulee säilyttää sekä kirjastoautopalvelut että siirtokokoelma. Erityisesti siirtokokoelman säilyttäminen sai puheenvuoroissa kannatusta. Perusteluissa korostettiin sitä, että siirtokokoelmapalvelun yhteydessä kolilaiset voivat tavata toisiaan, ja siirtokokoelman aukiolo mahdollistaa erilaisen harrastustoiminnan, kuten esimerkiksi käsityöpiiritoiminnan.

Lisäksi tuotiin esille siirtokokoelman aukioloaikojen sopivuus työssä käyville kirjastopalveluiden käyttäjille.

Saadun palautteen perusteella Kolin alueen kirjastopalveluiden säilyttäminen nykyisen palvelumallin mukaisena ja palveluiden kehittäminen nähdään välttämättömänä. Kuulemistilaisuudessa nostettiin esille yhtenä vaihtoehtona määräaikainen ratkaisu, joka mahdollistaa muun muassa kävijä- ja lainaajamäärien seurannan ja palveluiden kehittämisen.

Kolin alueen kirjastopalveluiden kehittäminen on tärkeää ja merkityksellistä erityisesti Kolin alueen noin 250 asukkaan näkökulmasta. Kirjastopalveluita voivat käyttää myös alueella vierailevat matkailijat ja loma-asukkaat.

Kirjastopalveluita voidaan jatkossa toteuttaa kolmen eri vaihtoehdon pohjalta. Yksi on nykyinen malli, jossa palvelu toteutetaan siirtokokoelman ja kirjastoauton yhteistyönä. Muut vaihtoehdot ovat pelkkä siirtokokoelma, jolloin kirjastoautopalveluiden puuttuessa aukioloaikoja pitäisi lisätä, tai pelkkä kirjastoauto, jolloin kirjastoauton käyntimääriä Kolilla pitäisi lisätä siirtokokoelman puuttuessa. Tässä mallissa siirtokokoelma kuitenkin jäisi Kolin koululle oppilaiden käyttöön. 

 

Verkkolehteä voivat lukea vain kirjautuneet käyttäjät. Kirjaudu palveluun