Juuan ja Kolin alueen puolueeton paikallislehti vuodesta 1969.
Uutiset
09.04.2024 13:11

Kotiseutuliitto jakoi korjausavustusta 65 seurantalolle

Seurantalojen tämän vuoden korjausavustukset on jaettu. Julkisen talouden tasapainotustoimien takia avustusmääräraha jäi tänä vuonna 485 000 euroon, joka on yli miljoona euroa vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Jaettavan rahasumman pieneneminen näkyy erityisesti pienempinä avustussummina.

Juukaan avustuksia ei tänä vuonna myönnetty. Pohjois-Karjalasta avustuksen saivat vain Jakokosken seurojentalo Kontiolahdella ja Jänisjoen Erän maja Tohmajärvellä.

Tänä vuonna avustussummat ovat keskimäärin 7 500 euroa. Summa on lähes puolet aikaisempaa keskimääräistä avustussummaa pienempi. Noin 85 prosenttia avustuksista on alle 10 000 euron suuruisia.

Tänä vuonna avustusta haki yhteensä 281 yhteisöä, mikä on selvästi viime vuosia enemmän. Hakemuksia tuli kaikista maakunnista, painottuen kuitenkin enemmän Länsi- ja Etelä-Suomeen.

Yhteensä avustuksia haettiin noin 8,5 miljoonan euron edestä. Summa on noin kaksi miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna.

Tänä vuonna avustustoiminta keskittyi määrärahojen vähäisyyden takia aiempaa enemmän pieniin hankkeisiin. Niitä ovat korjaustöitä edeltävät suunnittelun, piirustusten ja kuntokartoituksen kustannukset. Rakenteiden osalta tällaisia hankkeita olivat ikkunoiden, ovien, sadevesijärjestelmien ja sokkelien kunnostukset. Toiminnallisuutta ja talotekniikkaa edustivat avustuksissa esteettömyyskorjaukset ja ilmalämpöpumput.

Avustusta haettiin viime vuosien tapaan erityisesti erilaisiin suunnittelukustannuksiin, julkisivujen ja kattojen kunnostukseen sekä taloteknisiin korjauksiin ja toiminnallisuuden parantamiseen. Keskimääräinen avustushakemus oli noin 20 000 euroa. Yli 50 000 euron hakemuksia tuli 38 talolta.